2024. Május 5. Vasárnap Györgyi napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

2022-08-23 07:54:28


Locsolas.jpg Az idén (2013) itthon nyaralunk. Az üdülésre szánt pénzt elköltöttük egy kis "építkezésre" ugyanis a kerítésünk három oszlopa ki akart dőlni, ezért azt feltétlen meg kellett csináltatni. Így van ez egy kertes háznál, mindig van valami javítani való. S mivel elfogyott a megtakarítás, maradtunk a Damjanich 10 alatt. De milyen jó, hogy itthon vagyunk! Ezen a héten (augusztus 5-11) 35-40 fok is van árnyékban. Alig élünk a hőségtől. Lehet,  hogy öregszünk és nem bírjuk a gyűrődést? A redőnyöket lehúzzuk, csak reggel és késő este nyitjuk ki az ajtókat ablakokat, így szuper hűs van a lakásban. Reggel nem kell időre ébredni, lustálkodhatunk, együtt reggelizünk, aztán az uram olvas én megnézem gyorsan, hogy mi újság a neten. Tegnap takarítottam (fitness, mivel le s fel jártam a létrán), igazán örömmel, mert kicsit le voltam maradva ez ügyben és fel volt írva a láthatatlan "meg kell csinálni" listámra. Ebéd után szieszta, olvasgatás az ágyban (régi Képmás magazinok újra lapozása). Este éledünk, locsolás a kertben (wellness), ettől felfrissül minden. Tegnap előtt leszedtük a bodzát és tegnap megfőztük belőle a lekvárt kinn a nyári konyhában. Közben finom bort iszogattunk, elkészítettem a másnapi ebédet, sütöttem kalácsot a lerben (tudja még valaki, hogy az mi?) ne menjen kárba az a kis meleg. Nagyon jó itthon! A gyerekek mindannyian már a saját programjukat élik: Daniék fesztiváloznak, Marciék épp a Balatont kerekezik körbe, Bence fiamék otthon punnyadnak, és örülnek az új lakásnak. Mi is itthon, nyugalomban, lazulva, s a szabadság végére valóban kipihenjük magunkat.(Írta: Csontos Gabriella)


2013-08-07 10:36:37

weiszler.jpg
A debreceni Déri Múzeumban a Magányos táj című kiállításon Veiszler Alinda újságíró (a képen) vezeti végig a látogatókat 2013. augusztus 10-én szombat délelőtt 11 órától. A tárlatvezetés ingyenes, csak a kiállításra szóló belépőjegyet kell megvásárolniuk.

2013-07-31 13:24:07

m__ty__s_k__t.jpgMátyás királyt ábrázoló alkotással gazdagodott a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Berekfürdő; a település termál- és strandfürdője előtti téren helyet kapott díszkutat Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a térség országgyűlési képviselője adta át. A politikus az eseményen méltatta Mátyás király történelmi szerepét, kiemelve, hogy az ország vezetőjeként elveihez mindvégig ragaszkodott, és ha kellett, ezek megvalósításához bárkivel szembe szállt. A gyógyvize miatt ismert és közkedvelt Berekfürdő egyik forgalmas helyén álló bronzszobor figurális része Győrfi Lajos Magyar Örökség-díjas szobrászművész munkája. Az alkotás kivitelezését a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma 5 millió forinttal támogatta. A 135-szor 135 centiméter nagyságú mű azt a mondában élő jelenetet ábrázolja, amikor az erejéről híressé vált Kinizsi Pál egy malomkövet magasban tartva ad át egy korsó vizet a lovon ülő Mátyás királynak. (forrás:richpoi.com)

2013-10-09 21:45:37

K__p010.jpgVégre elkészült a nyári-konyhánk. Rég terveztük. Már évek óta állt az udvarunkon egy Salgó márkájú tűzhely, amit a tüzép telepről guberált az uram. Tönkre volt menve a tűztere, de egy ezermestert megkértünk, hogy újítsa fel, illetve csinálja meg használhatóra. A barátaink, a szomszédék adták össze hozzá a kályhacső darabokat. Kaptunk szatyorban, egyenként és csodák csodájára illettek  is egymásba, végül majd' 3 méter magas lett a cső. Télen üzemeltük be. Forraltunk rajta bort, sütöttünk benne gesztenyét. Tavaly szeptemberben a családi összejövetelen már azon főztünk mindent. Benn a lakásban nem volt ételszag, nem volt meleg, szóval nagyon örvendtünk neki. Az idei üdülésre szánt pénzünket a nyári konyha projektbe fektettük. Íme az eredmény! Retro stílusban, a 60-70-es éveket idézi. Sokol rádió, szódás szifon, stb. Nekünk teccik!   

2013-07-25 18:05:27

berekv__z.jpgA háztartásokban képződő szerves hulladékok kezelésének környezetvédelmi és gazdasági szempontból is a legelőnyösebb módja a házi komposztálás során készített komposzt előállítása, és helyben történő felhasználása. A komposztálással jelentősen csökken az elszállításra kerülő, valamint a lerakással ártalmatlanított hulladékok mennyisége. A projekt a házi komposztálást kívánja megismertetni és népszerűsíteni Berekfürdőben. Célja a hulladékképződés megelőzése, valamint a hulladék újrahasznosítás fontosságának hangsúlyozása. A másik cél a projekt megvalósítása során a szemléletformálás, amely a házi komposztáláson túl általános környezetvédelmi és fenntarthatósági ismeretekkel is bővíti a résztvevők tudását. Berekfürdőben 300 ingatlantulajdonos kacsolódott a házi komposztálási programhoz és sikeresen használja a pályázat által biztosított eszközöket és az útmutatót. Köszönjük mindazoknak, akik megtiszteltek érdeklődésükkel és csatlakoztak a programunkhoz! Mindenkinek sikeres komposztálást kívánunk és kérdéseikre a továbbiakban is készséggel állunk a rendelkezésükre!  Akik nem kapcsolódtak még a projektünkhöz, de szívesen komposztálnának a háztartásukban, kérjük, jelezzék szándékukat, mi szívesen segítjük őket is! Minden érdeklődőt szeretettel és tisztelettel várunk!  A projekttel kapcsolatosan folyamatosan informálódhat: Projektmenedzsment: 30/445-8749, balajtijo@t-online.hu
__SZT_logo.jpgA Berek-Víz Kft. az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretén belül támogatott KEOP 6.2.0/A/11-2011-0143 „Házi komposztálás népszerűsítése Berekfürdőn 2011-ben” c. pályázatát valósította meg. A pályázathoz az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 10 011 537 forint volt.

2013-07-26 15:36:22

testv__ri_plak__t.jpgTestvérvárosi Találkozó • Berekfürdő, 2013. július 24-29. "Testvérvárosi kapcsolatok a Kárpát-medencében és azon túl" Berekfürdő Község Önkormányzata szeretettel meghívja Önt és kedves családját a találkozó nyilvános programjaira: július 25. (csütörtök) 12 órától délvidéki és kárpátaljai gasztronómiai bemutatók. 14 óra "Magyarnak lenni Európa szívében" című képzőművészeti kiállítás megnyitó ünnepsége a művelődési házban 15 órától Lukácsfalva és Tiszapéterfalva kulturális műsora. július 26. (péntek) 17.00 "Kárpát-medence hangjai" Az "Egymással - Egymásért" testvérvárosi Hálózat énekeseinek közreműködésével. Rúzsa Magdi - élő koncert 21 órától (Belépőjegy: 1.000 Ft) július 27. (szombat) 12 órától felvidéki és zalai gasztronómiai bemutatók. 14 órától Krasznahorkaváralja és Zalakomár kulturális műsora. július 28. (vasárnap) 12 órától erdélyi és lengyel  gasztronómiai bemutatók. 14 órától Csíkszentkirály és Zator kulturális műsora. A rendezvények a Strandfürdő területén kerülnek megrendezésre, érvényes belépőjegy ellenében látogathatóak. Bővebb információ: 59/519-059, berekfurdo@tourinform.hu (forrás: berekfurdo.hu)

2013-10-09 22:03:39

K__p003.jpg
A nyár már csak ilyen, hét ágra süt a napocska, mi szenvedünk tőle, a növények meg nőnek. Legalábbis eddig. Sok uborkát, tököt, patisszont, cukkinit kaptunk már ajándékba. Legutóbb az uram tanártársa adott egy halom zöldséget nekünk - amiből a képen látható-, hogy kovászos uborka lett. Nagyon hamar megérett, aztán leszűrtem, kisebb edényekbe tettem és beraktam a hűtőbe. A hétvégén csirkemájas rakott patisszont is csinálok. A cukkiniből pirítós kenyérre való krémet fogok készíteni.  Mindent megeszünk! (Írta: Csontos Gabriella)

2013-07-23 15:16:18

lad__nyi___llom__y.jpgPüspökladány egy igazi vasutas város. A település története, fejlődése megannyi szállal fonódik össze a vasúttal. A komoly forgalmat bonyolító állomás sok érdekességet nyújt a vasútbarát számára. A 100-as számú vonal felújítása nemrég elérte Püspökladányt, bár erre még az állomáson nem sok jel utal. Püspökladány nagy jelentőségű elágazó-állomás. A 100-as vonalból itt ágazik ki a 101-es számú (Püspökladány-Biharkeresztes) és a 128-as számú (Püspökladány-Békéscsaba) vasútvonal. A biharkeresztesi vonal nemzetközi jelentőséggel is bír, hiszen a magyar végpont után egyenes út vezet Nagyváradon át Kolozsvárra, és más erdélyi városokba. A békéscsabai vonal inkább mellékvonali jellegű, regionális forgalmat lát el. A nemzetközi kapcsolatra érdemes még egy kis figyelmet szánni. Műszaki okok miatt is fontos Ladány, hiszen a 101-es vonal nem villamosított, így a vonatok itt cserélnek mozdonyt. A műveletre 12 perc áll rendelkezésre, ez elég is szokott lenni. ... Püspökladány állomásépülete egy gyönyörű vasúti műemlék, melyet még a Tisza-vidéki Vasút épített 1857-ben. ... A város életében is kiemelt szerepet tölt be az állomás. A csaknem 15 ezres Ladányt mind a megyeszékhellyel, mind a fővárossal a vasút köti össze.... Püspökladány azon kevés állomások közé tartozik, melyek pozitív jövőképet tudhatnak magukénak. A forgalom még jó ideig nem fog csökkenni, és a mozdonycsere is évekig itt fog bonyolódni, hiszen a 101-es vonal villamosításával még jó ideig nem kell számolni. Ez kivételesen nem jelent komoly technológiai hátrányt, hiszen a vonal román folytatása sem villamosított, így egy mozdonycserére valahol mindenképpen szükség lenne. A bevezetőben említett felújítás komoly előnyökkel fog járni utasnak, vasutasnak egyaránt. Jelenleg még a nyílt vonal felújítása zajlik Karcag és Püspökladány között, ami teljes fel- és alépítmény cserét jelent, kiegészülve egy aluljáró építéssel. A vasútállomást a tervek szerint teljesen fel fogják újítani, sínkorona+55 centiméter magas peronok fognak épülni az állomásépület stílusához igazodó perontetővel. (Ez utóbbival kapcsolatban e sorok írója kissé bizalmatlan, ismerve a közelmúlt vasúti fejlesztéseiben a NIF Zrt. kíméletlen hozzáállását a vasúti műemlékekhez). A fejlesztés által kényelmesebb, gyorsabb lesz az eljutás Budapest felé, és az eddiginél biztonságosabb, könnyebb közlekedés válik lehetővé a vasútállomáson, ahol jelenleg még csak pár új felsővezeték-tartó oszlop mutatja a közelgő renoválást. (Fotó és szöveg: Csolity Vilmos - a teljes cikk: vagy.hu)

2013-10-09 22:08:04

sal__ta.jpgFarkas mama nálunk nyaral. Készítettem neki egy igazi vitamin bombát. Ezt még anyukámtól tanultam, mikor a fiaim kicsik voltak. Nekik is csináltam és nagyon szerették. Maradt még pár alma a kamránkban, vettem hozzá sárgarépát, majd lereszeltem mindent a nagyobb lyukú reszelőn. Hozzáadtam egy citrom levét és mézet, találomra. Mama nagyon köszönte, ízlett neki.
(Írta:Csontos Gabriella)

2013-10-10 18:58:43

g__r__mbei_andr__s.jpgGörömbei András (Polgár, 1945. február 5. – Budapest, 2013. július 1.) Kossuth-díjas magyar irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A népi írók és a népi irodalom, valamint az összehasonlító irodalomtudomány neves tudósa. 1993 és 1995 között a Kossuth Lajos Tudományegyetem (ma: Debreceni Egyetem) oktatási rektorhelyettese, 1995 és 2003 között az egyetem Magyar és Összehasonlító Irodalomtudományi Intézete igazgatója. Életpályája: 1963-ban érettségizett, majd felvették a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem (KLTE) Bölcsészettudományi Kar magyar–orosz szakára, ahol 1968-ban szerzett tanári diplomát, emellett elvégezte 1970-ben a német szakot is. Szintén 1970-ben védte meg egyetemi doktori disszertációját. Első diplomájának megszerzése után a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium tanára lett, majd 1970-ben a KLTE modern magyar irodalom tanszékén kapott tanársegédi állást. 1975-től adjunktusként, 1981-től docensként oktatott. 1992-ben vette át egyetemi tanári kinevezését. Ugyanekkor a tanszék vezetésével is megbízták. 1993-ban megválasztották az egyetem oktatási rektorhelyettesévé, majd 1995-ben az egyetem Magyar és Összehasonlító Irodalomtudományi Intézetének igazgatójává nevezték ki. Ezt a tisztségét 2003-ig töltötte be. 1989 és 1992 között a Helsinki Egyetem, 1996 és 1997 között pedig a Bécsi Egyetem vendégprofesszora volt. 1998 és 2001 között Széchenyi professzori ösztöndíjjal, 2005-ben Szilárd Leó professzori ösztöndíjjal kutatott. Az egyetemen 20. századi magyar irodalomtörténetet, illetve irodalomelméletet tanít. 1978-ban védte meg az irodalomtudomány kandidátusi, 1992-ben pedig akadémiai doktori értekezését. Az MTA Debreceni Akadémiai Bizottságának, illetve 1998-ban az MTA Irodalomtudományi Bizottságának lett tagja. 2001-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 2010-ben rendes tagjává választották. A Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke, valamint a Könyv- és Folyóirat-kiadó Bizottság tagja is lett. A Nemzetközi Magyar Filológia Társaság választmányának tagja. 1992-től a Hitel című irodalmi folyóirat szerkesztője. Munkássága: Fő kutatási területei az összehasonlító irodalomtudomány és a népi írók, valamint a népi irodalom és az arra épülő mozgalom. Cikkei, tanulmányai 1967-től jelennek meg rendszeresen különböző folyóiratokban, lapokban. A népi írókkal kapcsolatban az általános publikációkon túl könyvet írt Sinka Istvánról és Csoóri Sándorról. Jelentősek a határon túli magyar irodalom feldolgozásában tett eredményei. Elsőként dolgozta fel a csehszlovákiai és a romániai magyar irodalom történetét, ennek keretében kísérletet tett a magyar irodalom egységes rendszerének kialakítására. A romániai magyar irodalom területén külön könyvet írt Sütő Andrásról. Foglalkozik még kisebbségi irodalommal is. Monográfiái jelentek meg Nagy Lászlóról és Nagy Gáspárról is. (forrás:wikipédia)

Oldal :123456789101112131415
161718192021222324252627282930
313233343536373839404142434445
464748495051525354555657585960
616263646566676869707172737475
767778798081828384858687888990
919293949596979899100101102103104105
106107108109110111112113114115116117118119120
121122123124125126127128129130131132133134135
136137138139140141142143144145146147148149150
151152153154155156157158159160161162163164165
166167168169170171172173174175176177178179180
181182183184185186187188189190191192193194195
196197198199200201202203204205206207208209210
211212213214215216217218219220221222223224225
226227228229230231232233234235236237238239240
241242243244245246247248249250251252253254255
256257258259260261262263264265266267268269270
271272273274275


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu